To su jako tanke ljuspice izrađene od keramike ili kompozitnog materijala koji, svojim karakteristikama, jako podsećaju na prirodnu gleđ zuba. Posle manje pripreme zuba one se posebnom vrstom lepka učvršćuju na prednje površine zuba. Time se sakrivaju sve nepravilnosti prirodnog zuba.

Za veliki uspeh faseta su ključne dve stvari. Prva je da tehnika fasetiranja zuba predstavlja jednu od najmanje invazivnih metoda u stomatologiji. Za njihovo postavljanje potrebno je izbrusiti samo mali sloj gleđi sa prednje strane zuba kako bi se na to mesto mogla zalepiti faseta. U poslednje vreme su se pojavila i jedna posebna vrsta faseta za čije postavljanje nije potrebna nikakva priprema zuba u smislu brušenja zuba. Za razliku od krunica, za čije postavljanje treba dobar deo zubnog materijala da se odstrani, za postavljanje faseta potrebno je skinuti samo sloj sa prednje strane zuba debljine dela milimetra.

Fasete

Druga stvar koja je dovela do popularizacije faseta je njen prirodan izgled. Izgleda kao pravi zub samo još bolje. Zašto je to tako. Kod prirodnog zuba svetlost se ne odbija o njegovu površinu, kako bi se pomislilo. Njegova površina, koja se naziva gleđ, je providna i svetlost prolazi kroz nju i odbija se o donji sloj zuba koji se zove dentum. Ovo zubu daje caklast izgled. Kod krunice ovo ne možete da postignete jer su one izrađene od posebnog neprovidnog porcelana i nepogrešivo možete da konstatujete kod nekoga da ima krunice ili mostove. Kod faseta nećete moći da prepoznate koji je prirodan zub a koji je obložen fasetom. Naime, fasete imaju identičnu karakteristiku kao i gleđ. Propušta svetlosk koja se odbija o lepak kojim je faseta zalepljena. Ovo daje isti efekat kao i kod pravog zuba. Zbog te karakteristike fasetirani zubi imaju prirodan izgled.