Implanti

U savremenoj zubnoj protetici, do sada nezamenljive metalokermičke krunice, mostovi i proteze su poslani u istoriju kada su se pojavili zubni implanti.

Danas implanti potupno menjaju filozofiju stomatologije, postavši neizbežna metoda rekonstrukcije izgubljenih zuba.

Poslednjih godina broj pacijenata koji se umesto klasičnih krunica i mostova odlučuju za implante se drastično povecava. Pre par godina mostovi su bili u prednosti, zbog toga sto se implanti nisu mogli ugrađivati kod pacijenata čije su vilice ostale bez koštane mase. Ali nove tehnologije u oralnoj hirurgiji su omogućile ugradnju veštačke kosti u atrofiranim vilicama, čime su implanti dobili na prednosti u odnosu na mostove.

Stomatološka ordinacija Dr Dimitrije Stojanović
Stomatološka ordinacija Dr Dimitrije Stojanović
Stomatološka ordinacija Dr Dimitrije Stojanović

Procedura ugradnje zubnog implanta

Zubni implant se sastoje iz tri celine: titanijumskog vestačkog zubnog korena koji se ubacuje u viličnu kost, nadogradnje koja se ušrafljuje u titanijumski koren i krunice koja se postavlja na nadogradnju.

Na taj način zubni implant u potpunosti zamenjuje izgubljeni zub. Implant postaje replika nekadašnjeg zuba. Procedura za implantiranje zuba je jednostavna. Na početku potrebno je izvršiti rendgensko snimanje vilice, kako bi se utvrdilo da li ima dovoljno koštane mase u vilici. Ako nema, pre implantiranja vrši se operacija ugradnje veštačke kosti. Sama opercija ugradnje implantata traje oko 30 minuta. Nakon završene operacije čeka se od 3-5 meseci da implant uraste u viličnoj kosti. Tek nakon tog perioda pacijent dolazi ponovo u ordinaciju gde mu se na implant ušrafljuje nadograđena struktura (supra struktura) i vrši izrada protetskih nadoknada (krunica).